Neurowetenschapper

Berry studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en haalde daar zijn bachelor psychologie en vervolgens zijn master in neuroscience.

Berry is gefascineerd door de werking van de hersenen en vooral geïnteresseerd in hoe onze grijze massa neuronen informatie verwerkt en onze manier van denken mogelijk maakt.  Daarnaast is hij een gepassioneerd klimmer en heeft hij net een nieuwe hobby ontdekt, macrofotografie.  Zijn filosofie is om je hele leven  lang nieuwe dingen te blijven ontdekken om de hersenen te blijven stimuleren.  Je bent nooit te oud om te leren.

Altijd geïnteresseerd geweest in de werking van het brein

Berry: “Van jongs af aan heb ik een grote belangstelling voor hoe dingen werken.  Hoe werken wij zelf? Ieder mens kijkt anders tegen de wereld om zich heen aan.  Hoe komt dat?  Dat zijn de vragen waarmee ik voortdurend bezig ben.   Ik heb door de jaren heen gezien hoe bepalend de sociale omgeving is voor de manier waarop mensen door de wereld lopen en reageren op de gebeurtenissen om hen heen. Ik ben opgegroeid op het platteland en mijn vriendin in de stad en als wij samen door de stad lopen reageren wij allebei heel anders op alles wat er voor onze ogen gebeurt.
Het is zo’n boeiend proces om te bestuderen hoe boodschappen bij mensen binnenkomen en hoe deze in de hersenen worden verwerkt.  Dat is de reden dat ik de kant van de neuroscience ben opgegaan. Hoe werkt het mechanisme dat ten grondslag ligt aan de manier waarop wij denken?”

Houd het brein actief

Berry: “Het brein staat in verbinding met het hele lichaam waardoor bewegen een groot effect heeft op het cognitieve systeem. Sommige mensen denken dat puzzelen zoals het oplossen van een sudoku goed werkt om je brein actief en jong te  houden, maar daar is weinig wetenschappelijke bewijs voor.  Tegelijk wil dat niet zeggen dat sudoku niet gewoon leuk is om te doen, maar het is wel te eenzijdig. Zaken die wel helpen om je brein actief te houden, zijn wandelen en het voeren van een goed gesprek.  Daarnaast activeer je de hersenen met onverwachte dingen, want verrassingen trekken de aandacht.
Een voorbeeld van een oefening dat goed helpt bij het fit houden van je brein en lichaam is jongleren.  Jongleren is een combinatie van bewegen, timing van het opgooien van de ballen en oog-en handcoördinatie.   Je traint hiermee tevens je reactiesnelheid, activeert het geheugensysteem door het onthouden van de patronen van het gooien van de ballen en het is gewoon leuk om te doen. Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en begin met twee ballen of zelfs met één.  Iedereen kan leren jongleren, het is een kwestie van oefenen.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Beweegredenen om mee te werken aan het boek Body to Brain

Berry: “Met mijn bijdrage aan het boek hoop ik mensen verder te laten kijken dan het oplossen van een puzzel om gezond oud te worden.  Ik hoop met de informatie die in het boek staat mensen te stimuleren actief te worden en te blijven om op de langere termijn een gezondere maatschappij te creëren.  Het is heel belangrijk om jezelf fysiek en mentaal te blijven uitdagen, je hele leven lang.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en in het boek worden handvatten aangereikt om hierbij te helpen.
Het is essentieel om in Jip en Janneke taal uit te leggen hoe mensen gezond kunnen blijven.  Ik zie daar veel mensen mee worstelen.  Mensen willen wel gezond blijven, maar hebben geen idee hoe ze dit moeten aanpakken.  Persoonlijk vind ik gezond blijven op oudere leeftijd niet alleen de verantwoordelijkheid van het individu, maar van de hele samenleving.  Als individu vorm je gedurende het leven patronen. Wanneer na het pensioen de vaste patronen wegvallen,  heb je nieuwe structuren nodig om actief en gemotiveerd te blijven. En we moeten niet vergeten dat leven meer is dan werken.
Met de handvatten in het boek hoop ik dat de huidige generatie ouderen gestimuleerd raakt om actiever te zijn dan de generatie voor hen. We worden allemaal ook ouder, maar om fit te blijven van lichaam en geest, is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen en te blijven leren.  Werk niet naar je pensioen toe, maar blijf jezelf doelen stellen vooral ook nadat je met werken gestopt bent.
Het is een culturele omslag die plaatsvindt wanneer je stopt met werken.  Ik zou adviseren om het werken stapje voor stapje af te bouwen en niet in een keer abrupt te stoppen.  Mensen zouden hierbij begeleid en gemotiveerd moeten worden.  De betrokkenheid van ouderen in de maatschappij neemt af en deze betrokkenheid zouden wij juist moeten stimuleren.”

Effect van niet bewegen

Berry: “Ga maar eens één hele dag in de stoel zitten. Kijk eens wat dit met je lichaam en brein doet.  Als je vaak een hele dag in een stoel zit of niet beweegt, roesten je hersenen vast. Bij het bewegen gebruik je je hersenen.   Eigenlijk gebruik je het brein om het lichaam aan te sturen.
Om het vastroesten van de hersenen te voorkomen, raad ik aan om te blijven ontdekken. Als je niks  nieuws meer te ontdekken hebt in het leven, wat doe je dan eigenlijk nog?
Ik vind het heel interessant om te zien dat iedereen zijn eigen blik op de wereld heeft, maar hoe ouder je wordt, hoe gespecialiseerder deze blik wordt.  Verder neemt op oudere leeftijd de reactiesnelheid af.
Als advies aan ouderen, zou ik hen willen meegeven vaste momenten in de dag in te bouwen waarop zij  bewegen en de hersenen triggeren.  Bewegen kan yoga zijn, wandelen of fietsen, maar pak ook vaker een boek. Zoek dagelijks de rust en ontspanning op en blijf op deze manier gezond.
Het leven is te kort om bij de pakken neer te zitten, zoek daarom uitdagingen voor je hersenen op! ”